2017 2022 A.Halim Ali Adat Agama Aktiviti HA Aktiviti IPS Al-Quran Amil Jaya Analisis Andekdot Anekdot Anugerah Anugerah Pena Kinabalu Anugerah Sasterawan Negeri Sabah Apresiasi Artikel Artikel Sastera ASN Azlinah Azrone BAHASA Bahasa Melayu Baitul Muqaddam Baju Hasyuda Abadi Bakhtin Bayaran BBK Berita Harian Online Bicara Karya Biodata Biodata Ringkas Budaya Bukit Selembau Buku Buku Puisi Catatan Perjalanan Cerpen Datuk Hj Suhaibun Yussuf DBP Malaysia DBP Sabah Deklamasi Puisi Desigining Dewan Masyarakat Dewan Sastera Dialogisme Dr Mahathir dunia sastera Ekokritik Esei Fatwa Sastera Islami Fauziah Moksin Filem Fitri Foto Frost Futuristik Gapena H1 N1 Hadiah Sastera Hadiah Sastera Sabah Hadijah Haji Hamka Hari Kebangsaan Hasyuda Abadi Hedonis hiper Hirah HSPM Hutan Ayah Hutan Ayah (Cover) Hutan Ayahm IPS Idea Intertekstualiti IPS Istiqomah Izzuddin Fitri Jakim Janatan Kandok Jasni Matlani Jheains Juara Rakyat Julia Kristeva Katapilar Keberhasilan Keberhasilan Tertinggi Hasyuda Abadi Kelahiran Sekuntum Cermin Keluargaku Kemali di Lahad Rahsia Kematangan Kembali di Lahad Rahsia Kembara Kalimantan Kepaduan Keratan akhbar Sabah Kesenian Islam Kesusasteraan Borneo Klise Komposisi Kritikan Maal Hijrah Madani Mahrajan Persuratan dan Kesenian Islam Nusantara Majalah Makalah Makkah Malaysia Madani MAPENA KINABALU MASTERA Maulidurrasul Melawan Melawan Kebiasaan Memuji Merdeka Muizz Musim Perubahan di Negeri Kami Muzalifah Nadwah Sastera Islam Narudin Nasyid Norawi Hj Kata Numera Nusantara Panduan Menulis Puisi Pantun Paradox Patriotisme Penulis Sabah Penyair Penyair Islam Percakapan Tentang Tema Persidangan Persuratan Kebangsaan Perspektif Pilihan raya plagiarisme politik Potugis PPSB PPSMI Psikologi Puisi Puisi Amil Jaya Puisi Esei Puisi Islami Puisi Ramadan Pustaka Iqbal Nazim Rabbani Raja Lawak Rencana Riadah Seni Rumah Puisi Hasyuda Abadi RupHA RupHAm Sabah Sabah Maju Jaya Salam buat Kekasih Sastera Sastera Islam Sastera Kanak-kanak Sastera Nusantara Sastera Sabah SASTERAWAN Sasterawan Negara Sasterawan Negeri Sabah ke-3 Sasterawan Sabah Sayembara SEA Write Award Seberkas Idea Tentang Pohon Sepanggar Sepasang Sayap Jelita Sesekali Menoleh Ke Belakang SMJ Suara yang Terbuka Suntik Surat Surat Khabar Susatera Tadabur Teater Terjemahan Titik di kalbu nazim Tots Ucapan Ulasan Cerpen Ulasan Sayembara Peraduan Menulis Cerpen Sempena Hari Malaysia 2020 utube Utusan Borneo Wacana Sasterawan Wasatiyyah Wawancara Zubaidi Zubir Ali

Rabu, Mac 15, 2023

Apresiasi Sabah Maju Jaya

SABAH MAJU JAYA 

Puisi juga sangat dekat dengan sesuatu inspirasi cerakinan sesuatu hal atau isu yang lebih besar. Puisi ingin menjelaskan intipati sesuatu daripada bentuk yang terbuku kepada imaginasi agar membuka ke ruang yang lebih terbuka. Puisi menggambarkan kepada umum ruang lingkup perjuangan, hala tuju mahupun impian seseorang atau sekumpulan pemikir. Demikianlah kemampuan seorang sasterawan dalam merentas pemikiran untuk dirasai, dinikmati, diterima dari sudut yang berlainan. 

Sabah Maju Jaya ditulis bersempena setahun YAB Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menduduki kerusi Ketua Menteri Sabah yang dimuatkan dalam Majalah Dewan Masyarakat terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka pada September 2021. 

Sabah Maju Jaya telah lama disejatikan dalam jata negeri Sabah. Namun apabila mutakhir untuknya menjadi sebuah dasar penting untuk merujuk kepada pembangunan di Negeri Sabah. Paksi SMJ ditekankan agenda membina masyarakat dan negeri yang bersatu padu dan makmur, penggunaan sumber asli dan hasil mahsul secara optimum, merangsang  pemulihan ekonomi dan melonjakkan pembangunan modal insan. Inilah manifestasi kepada aspirasi dan kehendak rakyat Sabah yang diterjemahkan melalui peti undi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang diadakan pada 26 September 2020. 

Penyair tertarik dengan isu-isu pembangunan yang diutarakan dalam dasar yang digaris dalam teras strategi dan pemboleh daya melalui SMJ Jalan ke Hadapan. Memindahkan dasar-dasar dalam pelan pembangunan ke dalam ungkapan-ungkapan puitis sudah tentu menghadapi tantangan yang tersendiri. 

Penyair memulai dengan sejarah masa lampau “membaca bait-bait sukma bangsa’ yang dirasai rakyat melalui jatuh dan bangun seebuah pimpinan di negeri Sabah “membentang benang jaya” dan “menjahit luka-luka masa sudah”. 

Langsung memasuki era keberadaan sewajarnya buat negeri yang sangat kaya dengan sumber asli dan kelebihan-kelebihan dalam ekosistem semula jadinya. Penyair melukiskan wajah bumi Sabah yang “mewah, segar dan subur" adalah realiti sebenar. Di situlah wujud “akar sebuah sumpah menjaga ibu pertiwi”. Merekayasa “harga diri dan akal budi” yang telah menjadi pegangan setiap individu yang mencintai tanah airnya. Ini sudah tentu telah lama terpahat dalam sanuberi para pejuang dan pahlawan tempatan semasa melawan penjajah dahulu. 

Oleh sebab itu, kemampanan kemakmuran negeri Sabah tidak harus diabaikan dalam arus pemodenan dunia melalui pengiktirafan pimpinan melaksanakan hala tuju mereka. Bagi penyair, SMJ mejadi payung rakyat jelata menerusi para pemimpin yang siaga dan lebih berani membesarkan idea dan pemikiran mereka.Sehingga akhrinya kelak tampul dibanggai negara dan dunia. Di sinilah terpamer rahsia jaya SMJ sebenarnya.

 

Tiada ulasan: