2017 2022 A.Halim Ali Adat Agama Aktiviti HA Aktiviti IPS Al-Quran Amil Jaya Analisis Andekdot Anekdot Anugerah Anugerah Pena Kinabalu Anugerah Sasterawan Negeri Sabah Apresiasi Artikel Artikel Sastera ASN Azlinah Azrone BAHASA Bahasa Melayu Baitul Muqaddam Baju Hasyuda Abadi Bakhtin Bayaran BBK Berita Harian Online Bicara Karya Biodata Biodata Ringkas Budaya Bukit Selembau Buku Buku Puisi Catatan Perjalanan Cerpen Datuk Hj Suhaibun Yussuf DBP Malaysia DBP Sabah Deklamasi Puisi Desigining Dewan Masyarakat Dewan Sastera Dialogisme Dr Mahathir dunia sastera Ekokritik Esei Fatwa Sastera Islami Fauziah Moksin Filem Fitri Foto Frost Futuristik Gapena H1 N1 Hadiah Sastera Hadiah Sastera Sabah Hadijah Haji Hamka Hari Kebangsaan Hasyuda Abadi Hedonis hiper Hirah HSPM Hutan Ayah Hutan Ayah (Cover) Hutan Ayahm IPS Idea Intertekstualiti IPS Istiqomah Izzuddin Fitri Jakim Janatan Kandok Jasni Matlani Jheains Juara Rakyat Julia Kristeva Katapilar Keberhasilan Keberhasilan Tertinggi Hasyuda Abadi Kelahiran Sekuntum Cermin Keluargaku Kemali di Lahad Rahsia Kematangan Kembali di Lahad Rahsia Kembara Kalimantan Kepaduan Keratan akhbar Sabah Kesenian Islam Kesusasteraan Borneo Klise Komposisi Kritikan Maal Hijrah Madani Mahrajan Persuratan dan Kesenian Islam Nusantara Majalah Makalah Makkah Malaysia Madani MAPENA KINABALU MASTERA Maulidurrasul Melawan Melawan Kebiasaan Memuji Merdeka Muizz Musim Perubahan di Negeri Kami Muzalifah Nadwah Sastera Islam Narudin Nasyid Norawi Hj Kata Numera Nusantara Panduan Menulis Puisi Pantun Paradox Patriotisme Penulis Sabah Penyair Penyair Islam Percakapan Tentang Tema Persidangan Persuratan Kebangsaan Perspektif Pilihan raya plagiarisme politik Potugis PPSB PPSMI Psikologi Puisi Puisi Amil Jaya Puisi Esei Puisi Islami Puisi Ramadan Pustaka Iqbal Nazim Rabbani Raja Lawak Rencana Riadah Seni Rumah Puisi Hasyuda Abadi RupHA RupHAm Sabah Sabah Maju Jaya Salam buat Kekasih Sastera Sastera Islam Sastera Kanak-kanak Sastera Nusantara Sastera Sabah SASTERAWAN Sasterawan Negara Sasterawan Negeri Sabah ke-3 Sasterawan Sabah Sayembara SEA Write Award Seberkas Idea Tentang Pohon Sepanggar Sepasang Sayap Jelita Sesekali Menoleh Ke Belakang SMJ Suara yang Terbuka Suntik Surat Surat Khabar Susatera Tadabur Teater Terjemahan Titik di kalbu nazim Tots Ucapan Ulasan Cerpen Ulasan Sayembara Peraduan Menulis Cerpen Sempena Hari Malaysia 2020 utube Utusan Borneo Wacana Sasterawan Wasatiyyah Wawancara Zubaidi Zubir Ali

Isnin, September 26, 2022

RUMAH PUISI HASYUDA ABADI (RUPHA)


Rumah Puisi Hasyuda Abadi, yang disebut oleh Sasterawan Negara Prof Dr Siti Zainon Ismail sebagai ‘RupHA’ terdiri daripada 2 bahagian pengurusan iaitu Kelab Penggiat Komuniti Buku Negeri Sabah (KEBUKU) dan Persatuan Kebajikan Baitul Muqaddam (BAITUL MUQADDAM). Kedua-dua ini telah berdaftar sebagai pertubuhan bukan kerajaan dengan ROS pada bulan November 2021.
RupHA menerusi KEBULU mempunyai dua misinya iaitu pertama menempatkan khazanah buku-buku keluarga Hasyuda Abadi dan kedua menjadikannya sebuah premis susastera dalam menggerakkan kegiatan-kegiatan persuratan para penggiatnya.

Rumah puisi ini tidak semata-mata berfungsi puisi dalam corak aktivitinya bahkan akan menyumbang ke arah kepelbagaian kegiatan yang menarik. Seperti pernah kami saksikan sosok sebuah rumah puisi di Sumatera iaitu Rumah Puisi Taufik Ismail, saya berazam menamakan rumah keluarga sebagai rumah puisi di mana di dalam rumah itu ada koleksi buku, ada kegiatan-kegiatan sastera, jualan buku, ada kafe dan sebagainya. Alhamdulillah, sebahagian impian itu saya telah terlaksana.
Dalam memperkasa program, KEBUKU dilandasi 2 komponen lain iaitu:
1. Akademi RupHA dan
2. Pustaka Iqbal Nazim
Manakala BAITUL MUQADAM pula mengendalikan Rumah Ngaji, pengenalan al-Quran dan penyebaran pendidikan ilmu Fardhu Ain dan ilmu Fardu Kifayah.

PENJELASAN LANJUT MENGENAI AKADEMI RUPA DAN PUSTAKA IQBAL NAZIM:
1. Akademi RupHA

Akademi RupHA menumpukan kepada program-program latihan, bicara buku, bengkel penulisan dan acara-acara berkaitan sastera, seni budaya. Antara aktiviti yang pernah dianjurkan adalah Dekad Membaca Hari Kebangsaan, Worksyop Deklamasi Puisi Hari Kebangsaan, Puisi adalah...., Forum warga tanpa Bangsa, bengkel-bengkel Penjuruacaraan Majlis, Penggambaran RTM dalam Siri Inspirasi Borneo dan banyak lagi.
2. Pustaka Iqbal Nazim (PIN)
Dinamakan Pustaka Iqbal Nazim atau P.I.N. merupakan impian dan khazanah keluarga. PIN ditubuhkan pada 2009 bermula di Ramin 8 Taman Puterajaya Telipok kemudian berpindah ke lokasi baharu apabila Rumah Puisi Hasyuda Abadi siap dibina pada 2010. Pada 2015 pula PIN telah ditambahbaik. (Baca juga ini).
Pustaka mini ini menyimpan lebih kurang 7 ribu judul buku yang meliputi pelbagai bidang seperti sastera, agama, politik, budaya dan majalah. 80 peratus merupakan bidang sastera dengan pecahan genrenya seperti Puisi, Cerpen, Novel, Drama dan Kajian Sastera. Majalah-majalah yang tersimpan di pustaka ini pula berkaitan dengan dunia sastera tempatan dan luar negara seperti Brunei dan Indonesia seperti Dewan Sastera, Dewan Budaya, Dewan Bahasa, Pelita Bahasa, Horizon, Wadah dan majalah-majalah berkala. Selain itu, majalah-majalah keagamaan seperti Solusi, Anis, al-Ustaz dan majalah-majalah lama yang sudah tidak dikeluarkan lagi pada masa ini. Koleksi buku-buku ini mulai tersimpan sejak awal 1980-an. PIN juga ada mengumpul majalah-majalah lama seawal 1960-an berkaitan dengan dunia hiburan seperti Majalah Filem, Purnama Filem dan Mustika Filem. Selain mengumpul khazanah buku, PIN juga ditubuhkan sebagai pondok membaca di Kampung Gudon di samping mengadakan aktiviti-aktiviti sastera dan khidmat sosial yang lain seperti kelas Iqrak dan al-Quran.
Ungkayah ini adalah sebagai permulaan kepada suatu pendekatan susastera yang lebih besar sebenarnya. Bukankah susastera itu merupakan rangkaian kehidupan manusia secara fitrah? Kehidupan yang memerlukan komunikasi melalui bahasa, nilai dan juga pelbagai ciri semiotik tidak mungkin melepaskan elemen sastera tersebut. Dalam pergaulan seharian sastera merupakan warna yang mendekatkan kita antara satu sama lain, meskipun barangkali bahasa kita berbeza. Allah menyukai keindahan, sebab itu sastera memberikan refleksi yang amat utuh buat umat manusia.

Walaupun ada sesetengah orang yang menulis secara langsung namun kita percaya dia juga sukakan keindahan. Mungkin keindahan yang difahaminya berbeza dengan apa yang kita fahami. Apa yang kita inginkan sebuah karya itu mengandungi nilai-nilai yang positif. Pada sisi yang lain, ada juga pandangan bahawa tidak semestinya bahasa yang santai itu begitu polos secara literasinya namun masih mempunyai makna berlapis yang mengindahkan karya berkenaan.
PIN menyimpan pelbagai genre sastera, pelbagai jenis buku yang mungkin tidak semua orang menyukainya. Persoalannya sudah tentu bukan pada sosok bahasa atau pendekatan penulisnya tetapi intipati atau abstraksi karya berkenaan memberikan impak pemikiran yang bernilai mulia. Ahli falsafah tersohor, Rene Descartes, pernah mengatakan, “Membaca buku yang
hebat
ibarat mengadakan dialog dengan para cendekiawan yang cemerlang daripada masa lampau. Pemikiran mereka terus hidup dan berpengaruh sehingga kini. Mereka menuangkan gagasan mereka yang
terbaik
semata-mata.”
Pernyataan Descrates ternyata benar apabila mengingatkan kata-kata Sayidina Ali,”Ikatlah ilmu dengan menuliskannya.” Menulis bagai mengikatkan sesuatu. Seolah-olah penulis, pada saat tulisannya lahir dan dapat dibaca oleh dirinya sendiri atau orang lain, melakukan semacam akad atau perjanjian. Sang penulis berjanji bahawa hal yang ditulisnya itu benar menurut pemahamannya dan dia terikat dengan hal yang dituliskan.

PENJELASAN LANJUT MENGENAI BAITUL MUQADDAM

SALAH satu daripada Asmaul Husna Allah SWT ialah 'al-Muqaddim' yang bermaksud 'zat yang mendahulukan'. Sesuai dengan nama itu, dan sebagai pemula dalam pengajian al-Qurannul kareem, kami bersetuju menamakan pondok pengajian iqra' dan al-Quran sebagai Baitul Muqaddam (selepas ini BM).
BM hanyalah kebun mengaji yang dirintis sejak tahun 90-an. Kini sudah ada puluhan anak-anak binaan yang mulai kembali ke desa dan sedia membina adik-adiknya pula. Jika setiap anak di rumah dan kejiranan berjaya keluar daripada buta al-quran kepada celik al-quran, maka sampailah sudah niat dan tujuan kita.

Motto: MEMANDAIKAN BANGSA
Misi:
Melahirkan generasi berwibawa dan menobatkan perkara-perkara seperti berikut:
1. Kenal setiap huruf
2. Mampu memperkasakan bacaan
3. Mengamal dan mengingat sebagai kunci pembelajaran.
Visi: JANGAN SEORANG PUN BUTA AL-QURAN DAN BUTA JAWI!

AKTIVITI BAITUL MUQADDAM:
1. Memberi bimbingan melalui aktiviti taksin Iqrak dan Al-Quran kepada anak-anak dan ibu-ibu Kg Gudon dan persekitaran.
2. Membimbing fardhu 'ain dan fardhu kifayah.
3. Menganjur program tadabbur al-Quran.
4. Mengadakan program motivasi Islami dengan kerjasama NGO-NGO Islami.
5. Menggerakkan kerja-kerja kemanusiaan, membantu golongan asnaf dan masyarakat yang daif. BM merupakan pusat/hub bantuan masyarakat
6. Menganjur program ibadah qurban Aidil Adha.
7. Menubuhkan jemaah muzika Islami melalui kompang.
Bilangan pelajar di Baitul Muqaddam ialah seramai 140 orang. Aktiviti dikendalikan oleh Puan Hajah Sahara dibantu para sukarelawan NGO yang bergerak aktif di Kota Kinabalu.

KEMUDAHAN PRASARANA BM:
1.Bilik Inap
2.Bilik Rawatan Homeopathy.
3.Dewan An-Nur (kemudahan penghawa dingin, LCD Projector dan alat siar raya)/Ruang Solat.
4.Tandas/Tempat Berwuduk.Boleh juga baca ini:

Alamat:    Rumah Puisi Hasyuda Abadi,                 Kampung Gudon Manggatal,                 88450 KOTA KINABALU, SABAH.

Peta Lokasi: Cari Rumah Puisi
            

Tiada ulasan: