2017 2022 A.Halim Ali Adat Agama Aktiviti HA Aktiviti IPS Al-Quran Analisis Andekdot Anekdot Anugerah Anugerah Pena Kinabalu Anugerah Sasterawan Negeri Sabah Apresiasi Artikel Artikel Sastera ASN Azlinah Azrone BAHASA Bahasa Melayu Bakhtin Bayaran BBK Berita Harian Online Bicara Karya Biodata Budaya Bukit Selembau Buku Buku Puisi Catatan Perjalanan Cerpen Datuk Hj Suhaibun Yussuf DBP Sabah Deklamasi Puisi Desigining Dewan Masyarakat Dewan Sastera Dialogisme Dr Mahathir Ekokritik Esei Fauziah Moksin Filem Fitri Foto Frost Futuristik Gapena H1 N1 Hadiah Sastera Hadiah Sastera Sabah Hadijah Haji Hamka Hari Kebangsaan Hasyuda Abadi Hedonis HSPM Idea Intertekstualiti IPS Istiqomah Izzuddin Fitri Janatan Kandok Jasni Matlani Juara Rakyat Julia Kristeva Keberhasilan Keberhasilan Tertinggi Hasyuda Abadi Keluargaku Kemali di Lahad Rahsia Kematangan Kembali di Lahad Rahsia Kepaduan Keratan akhbar Sabah Kesenian Islam Klise Komposisi Kritikan Mahrajan Persuratan dan Kesenian Islam Nusantara Majalah Makkah Malaysia Madani MAPENA KINABALU MASTERA Maulidurrasul Merdeka Muzalifah Nadwah Sastera Islam Narudin Nasyid Norawi Hj Kata Numera Nusantara Panduan Menulis Puisi Pantun Patriotisme Penulis Sabah Penyair Penyair Islam Percakapan Tentang Tema Persidangan Persuratan Kebangsaan Perspektif Pilihan raya plagiarisme politik Potugis PPSB PPSMI Puisi Puisi Esei Puisi Islami Puisi Ramadan Pustaka Iqbal Nazim Rabbani Raja Lawak Rencana RupHAm Sabah Sabah Maju Jaya Salam buat Kekasih Sastera Sastera Islam Sastera Kanak-kanak Sastera Nusantara Sastera Sabah SASTERAWAN Sasterawan Negara Sasterawan Sabah Sayembara SEA Write Award Seberkas Idea Tentang Pohon Sepanggar Sepasang Sayap Jelita Sesekali Menoleh Ke Belakang SMJ Suara yang Terbuka Suntik Surat Surat Khabar Susatera Tadabur Teater Terjemahan Titik di kalbu nazim Tots Ucapan Ulasan Cerpen Ulasan Sayembara Peraduan Menulis Cerpen Sempena Hari Malaysia 2020 utube Utusan Borneo Wacana Sasterawan Wasatiyyah Wawancara Zubaidi Zubir Ali

Sabtu, Mac 04, 2006

Puisi Seperti Gula-gula Getah

SAYA pernah mengutarakan pandangan mengenai puisi sebagai bahan komoditi. Dulu puisi tidak semudah sekarang dipersembahkan dalam apa jua majlis rasmi dan tidak rasmi. Tanpa mengira kedudukan puisi menjadi kunyahan yang popular. Puisi seperti gula-gula getah. Dilumrahkan bacaannya kemudian dilontar ke sana-sini seperti gula-gula getah!

Pandangan ini memang tidak popular. Saya amat cintakan puisi. Kehidupan sastera saya ditandai oleh puisi awal saya bersama Anak Seni pimpinan Zaiton Ajamain sekitar tahun 1979. Hingga sekarang puisilah mengenalkan saya dunia sastera sebenarnya. Malangnya puisi di'lacur'i oleh mereka yang tidak mengetahui rohnya yang sebenarnya. Merujuk pandangan HBI, saya setuju pembacaan puisi di RTM kurang berkesan kerana ditangani oleh orang yang tidak mahir mengenainya. Baca puisi dan baca pantun tidak lahir bersama rohnya.

Maka pantun dan puisi pun seperti gula-gula getah. Mohon tidak bersetuju persamaan yang saya buat ini kerana puisi harus berada pada tempatnya yang betul. Disampaikan dengan cara yang betul. Puisi harus dikunyah tetapi memelihara kunyahan itu, agar meresap ke dalam kalbu dan minda bangsa kita. Bukan bacaan biasa yang menjadi tontonan biasa dan dibiarkan berlalu bersama berlalunya bayu senja.

Tiada ulasan: