2017 2022 A.Halim Ali Adat Agama Aktiviti HA Aktiviti IPS Al-Quran Amil Jaya Analisis Andekdot Anekdot Anugerah Anugerah Pena Kinabalu Anugerah Sasterawan Negeri Sabah Apresiasi Artikel Artikel Sastera ASN Azlinah Azrone BAHASA Bahasa Melayu Baitul Muqaddam Baju Hasyuda Abadi Bakhtin Bayaran BBK Berita Harian Online Bicara Karya Biodata Biodata Ringkas Budaya Bukit Selembau Buku Buku Puisi Catatan Perjalanan Cerpen Datuk Hj Suhaibun Yussuf DBP Malaysia DBP Sabah Deklamasi Puisi Desigining Dewan Masyarakat Dewan Sastera Dialogisme Dr Mahathir dunia sastera Ekokritik Esei Fatwa Sastera Islami Fauziah Moksin Filem Fitri Foto Frost Futuristik Gapena H1 N1 Hadiah Sastera Hadiah Sastera Sabah Hadijah Haji Hamka Hari Kebangsaan Hasyuda Abadi Hedonis hiper Hirah HSPM Hutan Ayah Hutan Ayah (Cover) Hutan Ayahm IPS Idea Intertekstualiti IPS Istiqomah Izzuddin Fitri Jakim Janatan Kandok Jasni Matlani Jheains Juara Rakyat Julia Kristeva Katapilar Keberhasilan Keberhasilan Tertinggi Hasyuda Abadi Kelahiran Sekuntum Cermin Keluargaku Kemali di Lahad Rahsia Kematangan Kembali di Lahad Rahsia Kembara Kalimantan Kepaduan Keratan akhbar Sabah Kesenian Islam Kesusasteraan Borneo Klise Komposisi Kritikan Maal Hijrah Madani Mahrajan Persuratan dan Kesenian Islam Nusantara Majalah Makalah Makkah Malaysia Madani MAPENA KINABALU MASTERA Maulidurrasul Melawan Melawan Kebiasaan Memuji Merdeka Muizz Musim Perubahan di Negeri Kami Muzalifah Nadwah Sastera Islam Narudin Nasyid Norawi Hj Kata Numera Nusantara Panduan Menulis Puisi Pantun Paradox Patriotisme Penulis Sabah Penyair Penyair Islam Percakapan Tentang Tema Persidangan Persuratan Kebangsaan Perspektif Pilihan raya plagiarisme politik Potugis PPSB PPSMI Psikologi Puisi Puisi Amil Jaya Puisi Esei Puisi Islami Puisi Ramadan Pustaka Iqbal Nazim Rabbani Raja Lawak Rencana Riadah Seni Rumah Puisi Hasyuda Abadi RupHA RupHAm Sabah Sabah Maju Jaya Salam buat Kekasih Sastera Sastera Islam Sastera Kanak-kanak Sastera Nusantara Sastera Sabah SASTERAWAN Sasterawan Negara Sasterawan Negeri Sabah ke-3 Sasterawan Sabah Sayembara SEA Write Award Seberkas Idea Tentang Pohon Sepanggar Sepasang Sayap Jelita Sesekali Menoleh Ke Belakang SMJ Suara yang Terbuka Suntik Surat Surat Khabar Susatera Tadabur Teater Terjemahan Titik di kalbu nazim Tots Ucapan Ulasan Cerpen Ulasan Sayembara Peraduan Menulis Cerpen Sempena Hari Malaysia 2020 utube Utusan Borneo Wacana Sasterawan Wasatiyyah Wawancara Zubaidi Zubir Ali

Khamis, Julai 10, 2008

Menikmati Puisi

PUISI merupakan salah satu wujud pandang pengalaman batin yang terpancar menerusi media bahasa yang mengangkat setinggi mungkin isyarat cahaya mindanya. Kerana itu juga bahasa pengungkapan itu bukanlah bahasa biasa yang normatif yakni yang sering diungkapkan orang seharian. Bahasa puisi adalah bahasa yang kristal, dan sengaja dilakukan demikian oleh penulisnya agar kata-kata yang minimum diungkapkan itu mampu menyokong makna yang lebih luas dan dalam.

Proses penciptaan puisi ini memelukan kerja yang paling keras, cermat dan mandiri. Penulis harus melibatkan segenap rasa dan nalurinya. Sebuah puisi seringkali tidak dapat dibuat sekali jadi. Penulis memerlukan waktu yang panjang untuk memilih dan membelah kata-kata yang terpilih mengikut kesesuaian teks, isu, isi atau tema secara menyeluruh. Kata-kata yang bukan sahaja baru bahkan mampu mewujudkan nafas makna yang wangi dan abadi. Orang-orang yang arif membangunkan sesebuah puisi harus mengimbangkan tugasannya secara mandiri melalui akalnya yang bestari dan demi menyampaikan sesuatu yang bergelora dalam mindanya kepada khalayak dengan semampunya memenuhi nikmat estetika.

Disebabkan bahasa puisi bukanlah bahasa yang normatif, khalayak pembaca seringkali menghadapi kesulitan dalam memahami sebuah puisi. Kerana merasa kesulitan, ia menjadi malas membaca puisi. Jika ia mau membaca, proses pembacaannya pun dilakukan secara sekilas atau sambalewa. Dari proses yang kilat itulah, pembaca yang belum berpengalaman atau belum biasa membaca puisi dalam erti yang sesungguhnya, tidak mendapatkan apa-apa kecuali kebingungan dan pandangan yang kosong. Akhirnya puisi menjadi sesuatu yang tidak menarik lalu diasingkan. Peristiwa begini juga menjadi momok kepda para pelajar Bahasa Melayu dan Kesusasteraan Melayu. Bagi puisi, setiap kata mencahayakan makna yang berlapis dan pelbagai. Bagi penyair, pengalamannya juga tidak jauh jurangnya seperti pengalaman seorang penikmat, penelaah atau pelajar terhadap sesebuah puisi. Penyair harus memandang sejauh mungkin agar setiap kata dalam karyanya itu tidak sekadar lontaran idea atau mentautkan maknanya dalam kata-kata secara sembrono. Penyair yang telah lama hidup dalam dunia diksi atau kata-kata tahu tanggungjawab mereka yang besar itu. Dan mereka juga mahu menghidar daripada percakaran makna yang tidak tepat walaupun sering akur bahawa estetika sebuah puisi sentiasa mekar apabila zaman menghormatinya selepas menghukumnya berdasarkan idea dan pemilihan kata yang biasa, klise dan mangsa pengaruh yang sukar dibendung.

Memang, dalam menikmati puisi kita perlu hati-hati, sabar, dan teliti. Keadaan ini perlu dilakukan oleh seorang pembaca kerana dalam proses pembuatan puisi itu pun penulis sangat hati-hati, teliti, dan sabar. Selain itu, pembaca perlu memiliki kemampuan dan pengalaman bahasa yang memadai, baik kekayaan kosakata maupun kemampuan mentafsirkan simbol-simbol bahasa. Dalam erti yang lain pembaca juga perlu ada ilmu puisi. Dengan cara demikian, kita dapat memaknai dan menikmati sebuah puisi. Kerana kita mampu menikmati dan memaknai sebuah puisi, sedikit demi sedikit akan terhakis pandangan bahawa puisi adalah sesuatu yang hampa makna, aneh, dan tidak menarik. Kemudian bagi orang yang senang menghadapi cabaran-cabaran berimajinasi, berkomunikasi, dan berefleksi, membaca puisi menjadi pilihan.

Tiada ulasan: