Selasa, Januari 26, 2010

RM 31 Ribu Hadiah Sayembara Novel Sabah


Berita gembira kepada para penulis Sabah!


SAYEMBARA Menulis Novel Kerajaan Negeri Sabah Siri 1 yang menawarkan hadiah keseluruhan RM31,000 dilancarkan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah, Datuk Masidi Manjun di Wisma Tun Fuad, Kota Kinabalu.

Yang Dipertua (YDP) Bahasa, Jasni Matlani berkata, majlis pelancaran sayembara anjuran Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah dengan kerjasama Badan Bahasa dan Sastera Sabah (Bahasa) itu, turut dihadiri Penaung Bahasa, Datuk Haji Mohd Ariffin Mohd Arif.

“Sayembara anjuran Anjuran Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah dan Bahasa ini, terbuka kepada warga Sabah dan bertemakan kepelbagaian etnik Sabah dalam konteks 1Malaysia. Pertandingan yang terbahagi kepada kategori dewasa dan remaja ini, dibuka sehingga 30 Jun ini,” katanya.

Jasni berkata, kategori dewasa sayembara itu menawarkan hadiah tempat pertama bernilai RM10,000; kedua (RM7,000); ketiga (RM5,000) dan dua sagu hati yang masing-masing sebanyak RM1,000.

“Bagi kategori remaja pula, hadiah RM3,000 akan diberikan kepada pemenang tempat pertama; RM2,000 (kedua) dan RM1,000 (ketiga), manakala dua pemenang sagu hati mendapat RM500. Penyampaian hadiah dan pelancaran buku novel pemenang akan diadakan pada 8 September ini,” katanya.

Maklumat lanjut sila dapati dari Blog Badan Bahasa dan Sastera Sabah.
~ Hasyuda Abadi ~

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tahniah sebab ada penganjuran Sayembara Menulis Novel Negeri Sabah Siri 1 seperti ini. Malangnya, pemenang sayembara ini akan SANGAT RUGI disebabkan syarat ke-9 dalam sayembara. Syarat yang dimaksudkan ialah seperti berikut: (9) ... Hak cipta karya dipegang oleh penganjur. Pihak penganjur juga berhak menyunting dan membuat pindaan yang perlu ke atas karya itu.
Sebagai peminat bahan bacaan sastera dan faham dengan kesengsaraan para penulis menulis, saya berasa hairan kerana ada syarat yang merugikan penulis seperti ini. Apakah para tokoh Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah kurang peka atau langsung tidak memahami kebajikan penulis? Lebih malang sebab sayembara ini adalah anjuran bersama Badan Bahasa Sabah (BAHASA)! Ke mana Visi BAHASA yang kononnya untuk (2). Mengemukakan gagasan kepada kerajaan negeri Sabah agar menubuhkan sebuah Lembaga Bahasa dan Sastera Sabah (LBSS) untuk melindungi golongan penulis, sasterawan dan budayawan, seterusnya mengimarahkan lagi perkembangan bahasa dan sastera Melayu di Sabah? Apa sudah jadi dengan kualiti kepimpinan Tuan Jasni Matlani? Ke mana gah suara Hj. Ismaily Bongsu? Mana suara IPS? (Tuan Hasyuda Abadi, tolong komen sedikit....) Sebagai nakhoda BAHASA, Tuan lupa Visi bahtera yang sedang Tuan kemudikan! Tuan terlupa dalam ghairah Tuan, Tuan mengkhianati dasar perjuangan BAHASA dan membelakangi kebajikan para penulis keseluruhannya! Mari warga penulis segarkan minda dan mentaliti kita dengan kesedaran tentang peri pentingnya hak cipta (KLIK DI SINI(Saya berasa malu sebagai ahli BAHASA!) Bukankah 'molek' seandainya Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah ikhlas dalam pertandingan ini dan bukan mengambil sikap 'broker sastera' yang mengambil untung atas jerih perih penulis.
Mohon dapat disemak syarat ini. Golongan penulis bukan orang kaya (kalaupun peserta Sayembara bertuah dapat memenangi Hadiah Utama). Selagi tarikh tutup penghantaran karya belum berakhir, mohon agar pindaan dibuat terhadap syarat ke-9 yang merugikan penulis dan sama sekali bertentangan dengan salah satu teras tegar perjuangan BAHASA sendiri(kononnya)! Terima kasih kerana menghina secara terhormat jerih perih para sasterawan. -Guru Kesusasteraan Melayu Tak Cukup Tangan