Selasa, Januari 06, 2009

Selepas 30 Tahun Berkhidmat

Tahun 2009 ini menggenapkan angka 30 tahun saya berada di Kota Kinabalu dan berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan. Pada 8 Mac 1979 saya ditawarkan kerja oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah sebagai Pembantu Siaran Gred D4 di Jabatan Penyiaran Malaysia. Ketika itu saya baru berumur 19 tahun dan baru melepasi peperiksaan MCE. Saya agak bertuah kerana dapat kerja lebih awal, tidak lama menganggur. Keputusan MCE belum juga dikeluarkan tapi saya sudah pun bekerja. Gajinya amat kecil - RM235.00 gaji pokok, campur dengan elaun-elaun yang ada dan tolak EPF, dapatlah sektiar RM400.00. Tapi bila ditolak lagi dengan bayaran sewa bilik, cukup-cukuplah untuk 'hidup' selama sebulan. Begitulah seterusnya. Dengan gaji itu, memang tidak mewah, namun setidak-tidaknya, tidak menyusahkan ibu dan bapa yang bukan juga orang yang mewah ketika itu. Saya sentiasa ingat kesukaran bapa mencari nafkah untuk keluarganya seramai 8 orang termasuklah ibu dan lima adik saya. Saya juga ingat betul dengan gaji yang kecil itu saya kurang memberikan orang tua apa-apa kecuali sebuah rumah yang ada sekarang ini. Sahabat-sahabat yang pernah mengunjungi rumah saya itulah yang saya mulakan.

Di RTM saya bertugas di bahagian pita. Setiap penerbit akan ke bahagian kami (POA) untuk meminjam pita kosong. Dengan pita itu mereka akan gunakan untuk sebarang rakaman untuk program radio dan juga bahan-bahan rakaman di luar studio. 4 tahun kemudian saya berpindah ke unit Seranta. Kerjanya mudah sahaja - susun surat khabar harian, kemas kini buku-buku bacaan dan rujukan dan mengurus keluar masuk buku-buku yang dipinjam oleh warga RTM. Pendek kata seranta ini selain mengwara-warakan program radio di surat khabar juga menjadi perpustakaan. Selama setahun di unit itu, saya dibawa pula ke unit penerbitan. Unit Pembangunan melengkapkan keberadaan saya di RTM. Di unit ini saya menjadi penerbit. Program yang saya tangani ialah 'Desaku' dan juga 'Suara Pembangungan'. 'Desaku' disiarkan pada waktu pagi sementara 'Suara Pembangunan' dibuat secara 'live' di konti pada waktu tengah hari secara bergilir-gilir dengan penerbit lain. Selain menerbit kadang-kadang saya 'curi-curi' menggunakan suara saya ke udara. Yalah, sesekali mahu juga merasa macam mana agaknya menjadi juruhebah. Saya sebenar belum dibenarkan menggunakan suara sendiri. Memang seronok. Rangcangan 'Desaku' memaparkan perihal asal usul kampung yang terpilih di samping memberi liputan tentang pembangunan dan cara hidup masyarakat desa berkenaan. 'Suara Pembangunan' juga memaparkan isu-isu pembangunan di Negeri Sabah terutama di luar bandar.

Berkhidmat di RTM memang menyeronokkan. Kisah-kisah hitam putih memang lumrah, di mana-mana pun kita berada, kita tidak dapat dipisahkan dengan hal-hal yang menjadi cabaran yang menjadikan kita bererti untuk kehidupan kita. Setidak-tidaknya menjadi panduan di hari-hari yang lain. Ketika saya dipindah ke unit penerbitan menyebabkan saya keluar ke daerah-daerah lain di Sabah untuk mendapatkan bahan penerbitan. Bertemu dengan pelbagai ahli masyarakat termasuklah Pegawai Daerah, Pemimpin Masyarakat, Ketua Kampung seterusnya orang-orang awam yang berkenaan. Kebetulan juga saya meminati bidang penulisan, walaupun ketika itu saya baru belajar dengan penulis-penulis hebat. Saya amat kecil dan kerdil. Di RTM saya banyak belajar. Saya tidak lupa jasa baik Encik Wilfred Mojilis, Encik Alex Sundang Alex, Encik Melin Biok, Puan Azizah Haji Itam, Puan Ramlah Amir yang pernah menjadi boss saya. Tidak lupa rakan-rakan sekerja seperti Francis Fahir, Allahyarham Abdullah Hussin, Puan Jovita Motuyun, Puan Alus Bokiah dan Puan Aisyah Abdullah (sekadar menyebut beberapa nama) yang banyak memberikan tunjuk ajar serta panduan semasa bertugas di unit berkenaan. Selama setahun setengah saya 'bermain' dengan skrip dan rakaman serta lagu-lagu pembangunan. Pada 4 Julai 1985 saya terpaksa berangkat pergi dari bangunan RTM kerana menerima tawaran bekerja di Suruhanjaya Pilihan raya Malaysia (SPR). Pada tarikh itu saya memulakan kehidupan baru dan suasana baru di tempat kerja yang baru bersama-sama rakan-rakan yang baru.
Ikuti catatan seterusanya...

Tiada ulasan: