Rabu, Ogos 25, 2010

Catatan Kemerdekaan

Pada 31 Ogos 2010 ini genaplah usia kemerdekaan rasmi Negara yang ke-53. Sepanjang tempoh ini sudah pasti kita sering mengingat peristiwa-peristiwa manis dan pahit para pejuang yang telah memberikan sumbangan baik dalam bentuk kekuatan secara fizikal dan mental sehingga Negara mencapai kemerdekaan. Memang benar kita harus berusaha untuk melangkah lebih jauh ke hadapan namun melihat ke belakang juga akan memberikan ingatan dan perangsang agar kita mampu berusaha lebih gigih menerusi pelbagai program yang dilaksanakan Kerajaan. Seluruh generasi harus mempersiapkan diri meletakkan maruah agama, bangsa dan Negara paling utama dalam kehidupan. Sekiranya kita lemah, tidak mampu membentuk sebuah jati diri yang kental, ampuh dan kukuh ketika menghadapi pelbagai cabaran dunia masa kini, makna kemerdekaan yang telah dikecapi oleh datuk, nenek, ibu dan ayah kita tidak memberikan sebarang makna. Kita semua ibarat akar-akar yang menjalar dan rimba yang mengukuhkan bumi sedangkan bumi itu merupakan adaptasi kepada keutuhanan sebuah Negara yang amat kita cintai.

Kemerdekaan sering kita sebut terutama sekali apabila menjelangnya bulan kemerdekaan yang disambut setiap tahun, memang begitu sinonim dengan kehidupan harian kita. Kemerdekaan yang kita fahami sebagai satu doktrin kebebasan daripada segala bentuk penjajahan. Kemerdekaan yang kerap dinyatakan para pemimpin, guru-guru dan ibu bapa kita sebagai kemenangan daripada kesusahan malah ia dianggap sebagai hijrah atau perpindahan kehidupan yang payah kepada kehidupaan yang selesa. Sesungguhnya kita begitu selesa apabila negara kita ditadbir oleh anak bangsa kita sendiri. Namun, kemerdekaan hanya berada dalam ingatan segelintir masyarakat ketika Ogos menjelma sedangkan pada masa-masa biasa mereka lupa terhadap sejarah, mereka alpa untuk meletakkan kemenangan para pejuang sebagai pemangkin untuk memelihara erti kemerdekaan. Mereka lebih suka memilih kemelut daripada bermusyawarah hingga menimbulkan rasa tidak selesa di kalangan masyarakat pelbagai kaum yang cintakan keharmonian serta kedamaian. Keadaan ini juga menyebabkan segelintir masyarakat kurang memberikan tumpuan kepada pemuliharaan jati diri mereka.

Tanpa memilih tahap generasi, kita harus lebih bertanggungjawab untuk menilai kembali penghayatan kemerdekaan ini. Cuba hayati semula pengorbanan yang ditunjukkan oleh pejuang di medan hadapan seperti Leftenan Adnan, misalnya, yang sanggup berkorban menentang pejajah. Apakah di hati sanubari belia dan beliawanis hari ini mempunyai semangat juang yang kental untuk berhadapan dengan pelbagai serangan zaman moden ini? Jika kita perhatikan saban hari kita dikhabarkan pelbagai masalah sosial seperti pembuangan bayi, pelajar hamil, penagihan dadah, ponteng sekolah dan pelbagai jenis jenayah yang lain. Keadaan ini ditambah lagi oleh kesan ledakan ICT yang mempunyai pengaruh luar biasa di kalangan masyarakat moden. Apakah perjuangan yang wajar digembelengkan oleh generasi hari ini? Memang diakui bahawa pelbagai pendekatan telah dilakukan agar masalah-masalah sosial berkenaan dapat dibendung namun tanpa penglibatan ahli masyarakat semua, hasil yang diharapkan sudah pasti tidak sehebat mana. Kerana itu juga, semua kaum yang terdapat di negara kita ini harus sama-sama berganding bahu ke arah itu. Tanpa perpaduan, negara akan terdedah pelbagai ancaman dan kelemahan. Ancaman dan kelemahan ini boleh mengakibatkan kedaulatan negara terjejas dan berlaku huru-hara, rusuhan, pergaduhan kaum dan sebagainya. Saran ini sudah pasti amat bertepatan dengan tema Hari Kebangsaan tahun ini iaitu 1 Malaysia Menjana Transformasi.

Kita sebenarnya harus bersyukur ke hadrat Ilahi kerana, negara kita tidak ditimpa pelbagai musibah alam yang keterlaluan seperti gempa bumi, banjir dan sebagainya berbanding beberapa negara lain seperti Pakistan dan China. Oleh yang demikian, marilah kita bersama-sama berdoa agar negara kita yang tercinta ini terus diberikan rahmat, aman damai dan kemerdekaan yang berterusan. Agar dijauhkan juga ancaman manusia yang khianat dan ancaman alam yang menyebabkan kita menghadapi masalah.

PUSTAKA IQBAL NAZIM

Tiada ulasan: